Hoe ervaart een Gast van de Raad een raadsvergadering?

Burgemeester bij Gasten van de Raad

Gast van de Raad is een succesnummer. De reacties over een kijkje achter de schermen van een raadsvergadering zijn meestal erg enthousiast. Eén van de laatste Gasten reageerde zelfs met een stukje over zijn ervaringen.

"Op de laatste woensdag van november was ik 'Gast van de Raad'. Als gast van de gemeenteraad krijg je een inkijkje in de werkwijze van de gemeenteraad van de gemeente Groningen. We hadden geluk want voordat de gemeenteraadsvergadering begon, had de burgemeester tijd om ons persoonlijk te ontmoeten.

Koffie en koek

De middag begon met een ontvangst op het stadhuis aan de Grote Markt. We werden door een medewerker van de Griffie welkom geheten met koffie en koek. Omdat vanuit onze kleine groep nogal wat belangstelling was voor twee grote schilderijen in ontvangsthal, heeft hij daar eerst wat over verteld. Aan de hand van deze schilderijen kregen we al veel te horen over de geschiedenis van de stad Groningen. Daarna was het tijd om naar een aparte ruimte in het stadhuis te gaan waar al vrij snel de burgemeester binnenstapte.

Hij beantwoordde onze vragen en vertelde over zijn werk als burgemeester. Ook legde hij uit wat we straks tijdens de gemeenteraadsvergadering konden verwachten. Er stond deze woensdag niet heel veel op de agenda dus zou het geen lange vergadering worden. Hierna was het tijd om naar de raadszaal te gaan en plaats te nemen op de publieke tribune. Gelukkig hadden we de agenda, uitgeprint, meegekregen zodat we konden volgen wat er besproken werd.

Buitenstaander

Het was leuk om eens mee te maken hoe de gemeenteraad van Groningen werkt. Omdat we vooraf extra informatie hadden gekregen, wisten we ongeveer waar het allemaal over ging. Al mis je als buitenstaander natuurlijk veel achtergrondinformatie. Boeiend was het om te zien hoe verschillende raadsleden moties indienden en andere partijen daar vervolgens op reageren. “Wil iemand nog een stemverklaring afleggen?” vroeg de burgemeester iedere keer als er een stemming plaatsvond.

Tegen 19:00 uur was de raadsvergadering voorbij. Normaal is het dan pauze en wordt er 's avonds verder vergaderd. Maar omdat er niet veel op de agenda stond, was dit ook direct het eind van de vergadering. Onderdeel van 'Gast van de Raad' is een uitnodiging om in een restaurant van een heerlijke maaltijd te genieten. In dit restaurant bleek dat ook alle raadsleden en het voltallige college van burgemeester en wethouders aanwezig waren. Ik heb in zo'n korte tijd nog nooit zoveel raadsleden ontmoet.

Deelnemen aan 'Gast van de raad' is een mooie ervaring. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in politieke besluitvorming en openbaar bestuur."

Ook Gast van de Raad zijn?

Auteur: Bas Broesder