CdK René Paas wil “formidabele” burgemeester voor Groningen

Overhandiging profielschets aan René Paas door Mirjam Wijnja.

Groningen verdient een formidabele burgemeester. Eentje ook die van wanten weet als het om veiligheid gaat.

Dat zei Commissaris van de Koning (CdK) René Paas woensdag 20 maart in de extra raadsvergadering van de Groningse gemeenteraad. In deze vergadering stelde de raad de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast. Dat betekent dat de vacature open kan worden gesteld. Dat gebeurt maandag 25 maart 2019. Vanaf dan kan iedereen die burgemeester van Groningen wil worden solliciteren. Daar hebben belangstellenden drie weken de tijd voor.

In de profielschets staat wat voor soort burgemeester Groningen zoekt. Welke vaardigheden en eigenschappen moet zij/hij hebben? Zij/hij, zo staat het ook in de profielschets. De zogeheten vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gebruikt de profielschets voor de sollicitatiegesprekken met de kandidaten. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van alle 12 politieke partijen in de gemeenteraad.

Zij/hij

“Om de beste burgemeester van Groningen te kunnen vinden, moet je beginnen met een goede profielschets”, zei GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja. Zij is voorzitter van de vertrouwenscommissie. Een aantal van de genoemde vaardigheden en eigenschappen uit de profielschets: tussen de mensen staan, ruime bestuurlijke ervaring, empathisch, natuurlijk overwicht, energieke doorpakker.

De inwoners hebben over de profielschets kunnen meedenken. Uit deze inwonersraadpleging is gebleken dat er nadrukkelijk om een vrouw als nieuwe burgemeester wordt gevraagd. “De vertrouwenscommissie had hier al nadrukkelijk aandacht voor gevraagd door het te hebben over zij/hij waar het de burgemeester betreft”, aldus Wijnja. Zij bedankte de inwoners die op de profielschets hebben gereageerd.

Commissaris van de Koning René Paas zei te hopen op een “rijke oogst” aan sollicitanten. “Veel sterke kandidaten, want Groningen verdient de beste burgemeester die we kunnen krijgen.” De praktijk is wel, voegde hij daaraan toe: hoe groter de gemeente, hoe bescheidener het aantal sollicitanten. En Groningen is een “flinke gemeente” geworden, zei hij. “Eén van de grootste van Nederland.”

Paas kondigde aan tijdens het proces in ieder geval niets bekend te maken over de politieke kleur van de sollicitanten om “slimme zoekers” niet te veel houvast te geven. “Het is discreet en dat moet het blijven.” Hij twijfelt nog met informatie geven over man of vrouw. Hij benadrukte het belang van geheimhouding. “U begrijpt dat de kans ontzettend afneemt dat mensen solliciteren als er kans is op lekkerij.”

Hoofdprijs

Paas zei de profielschets ingetogen en bescheiden te vinden waar het gaat om de beschrijving van de gemeente Groningen. “Groningen heeft ongelofelijk veel te bieden, niet alleen voor de inwoners, ook voor de nieuwe burgervader of burgermoeder. Het is echt de hoofdprijs als je nieuwe burgemeester van Groningen mag worden. Dan ben je een enorme geluksvogel.”

Paas reageerde op een aantal punten uit de profielschets zoals de rol van de burgemeester op het gebied van openbare orde en veiligheid. Hij was kritisch over de passage ‘De burgemeester heeft visie op veiligheid’. “Ik ben bang dat dat het halve werk is.” Een burgemeester moet ook op beslissende momenten daadkrachtig en doortastend zijn. “Ik gun Groningen een burgemeester die van wanten weet.”

Paas wenste de Groningse raad succes bij het vinden van ‘de beste burgemeester van Groningen’. “Want Groningen verdient een formidabele burgemeester.” De Commissaris van de Koning zei dat als alles volgens plan verloopt de benoeming van de nieuwe burgemeester nog voor de zomervakantie rond is.

Meer over het proces van de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Groningen: gemeente.groningen.nl/nieuwe-burgemeester