build-reside iconAanpak Stadhuis

Het Stadhuis van Groningen is weer in gebruik. Sinds de zomer van 2020 is er flink verbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De aanpak heeft een vernieuwd Stadhuis opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien duurzaam en toekomstbestendig is.

Officiële opening Stadhuis

Woensdagmiddag 31 augustus was de officiële opening van het Stadhuis. Deze opening kunt u terugkijken.

Stadhuis Groningen

Over de verbouwing

Het Stadhuis is inmiddels van buiten al weer langere tijd voor iedereen te zien. De gevels zijn opgefrist en gerenoveerd, de pilaren schoongepoetst. Er is dubbel glas geplaatst en het verfwerk oogt weer zoals het bij een neoclassicistisch gebouw past.

Binnen is de raadzaal op spectaculaire wijze verhuisd naar de zolderverdieping. Het betekent bovendien dat op de begane grond een nieuwe imposante ontvangstzaal is ontstaan. De altijd al fraaie eerste verdieping heeft extra allure gekregen doordat alle 80 pilaren zijn gemarmerd.

Veel vertrouwde schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie, waaronder uiteraard de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen weer in de diverse gangen.

Het Stadhuis is ondertussen ook van het gas af. Het energielabel is door de verduurzaming voorbeeldig van G naar A+++ gegaan.

Het gebouw was in veel opzichten als ‘versleten’ te beschouwen en voldeed functioneel en klimaat-technisch niet meer aan de eisen van deze tijd. De nu afgeronde aanpak van het rijksmonumentale Stadhuis was dan ook geen luxe, maar noodzaak. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw moesten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig is.

De gemeenteraad stemde in 2019 in met het verbouwingsplan dat 19,5 miljoen euro kost. Het college van B&W en zijn ondersteuning verbleven tot de oplevering in het pand Radesingel 6. De gemeenteraad vergaderde tijdens de verbouwing op alternatieve locaties, zoals De Stadskerk. De verbouw is binnen het budget gebleven, de oplevering duur een paar maanden langer…  Trouwen in het Stadhuis kan weer vanaf 1 september 2022. 

We hebben ook een filmpje gemaakt van de meer dan 2 jaar durende verbouw.

Het gerenoveerde Stadhuis is weer klaar als het democratisch middelpunt van de gemeente Groningen.

Kijk verder