75 jaar vrijheid in Groningen

In 2020 vieren en herdenken wij 75 Jaar vrijheid in Groningen. De gemeente heeft hiervoor met vele partijen een programma samengesteld.

Viering en herdenking 2020 & 2021

De herdenking van de holocaust heeft in januari 2020 plaatsgevonden. De viering en herdenking van de bevrijding van de gemeente Groningen (tussen 14 en 17 april 2020) gaan vanwege de coronacrisis dit jaar niet door. De geplande activiteiten worden verschoven naar 2021. De voorbereidingen van de viering en herdenking van de oprichting van de Verenigde Naties op 24 oktober 2020 gaan wel door.

Brief van burgemeester Koen Schuiling - april 2020 (pdf 34 kB)

De intentie

De gemeente Groningen sluit bovenal aan bij het streven van het Nationaal Comité om via viering en herdenking toekomstige generaties de waarde van vrijheid mee te geven.
Daarnaast moet het programma:

1. een duidelijke relatie hebben met de bezetting en bevrijding van de gemeente Groningen;
  2. gericht zijn op een breed publiek, een niet bereikte doelgroep of op toekomstige generaties;
  3. aanvullend op bestaande activiteiten of geheel nieuw zijn;
  4. bij voorkeur plaatsvinden in samenwerking met lokale, regionale of landelijke partners;
  5. innoverend zijn als het gaat om vorm en inhoud van het vieren en herdenken en/of door de wijze van samenwerking.

Logo 75 jaar vrijheid in Groningen