U bent hier: Home Verhuizen Verhuizen naar het buitenland, emigratie
Document acties

Verhuizen naar het buitenland, emigratie

Als u naar het buitenland verhuist, dan moet u aan uw gemeente doorgeven dat u gaat emigreren.

Wat is emigratie?

U bent verplicht aangifte van emigratie te doen als u binnen een jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. U wordt dan uitgeschreven als ingezetene van de gemeente en uw persoonsgegevens worden niet langer bijgehouden.

Aangifte doen binnen vijf dagen

U moet aangifte doen van uw verhuizing naar het buitenland op de dag van vertrek of hoogstens vijf dagen daarvoor. U kunt aangifte doen bij het loket Publiekszaken van de gemeente Groningen. Wanneer niet alle gezinsleden van hetzelfde woonadres naar het buitenland vertrekken, moeten alle personen die vertrekken in persoon verschijnen bij de gemeente. Een minderjarige verschijnt in persoon, tenzij alle ingezetenen met hetzelfde woonadres aangifte van vertrek doen of aangifte van vertrek voor hen wordt gedaan. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is niet meer mogelijk.

Aanvragen

U kunt uw emigratie doorgeven aan het loket Publiekszaken van de gemeente Groningen.

U kunt de emigratie op drie verschillende manieren doorgeven aan de gemeente:

1. Digitaal via het webformulier
  2. Persoonlijk aan de balie.
    Let op: U moet een geldig identiteitsbewijs meenemen.
    Tip. Maakt u van te voren een afspraak dan bent u direct aan de beurt.
    U maakt een afspraak voor het loket Publiekszaken aan de Kreupelstraat (centrum).
  3. Schriftelijk.
    U kunt een adreswijziging sturen met hierin vermeld:
    - Datum van verhuizing (vertrek)
    - Uw personalia
    - Het oude en het nieuwe adres
    - Namen van personen die eventueel meeverhuizen
    - Handtekening
    - Verder meesturen: een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de persoon die de       emigratie doorgeeft.

Bijzonderheden

PIVA (Persoonsinformatievoorziening Nederlandse Antillen en Aruba)
Als u naar Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba emigreert heeft u van de gemeente een (gratis) bewijs van uitschrijving uit de basisregistratie personen (BRP)
nodig. Voor latere inschrijving in Nederland is een uitschrijfbewijs nodig van de PIVA.

In- of uitklaringsbewijs inboedel
Bij verhuizing naar of vanuit het buitenland kan de douane u om een in- of uitklaringsbewijs voor de inboedel vragen. Voor dit bewijs heeft u een afschrift uit de basisregistratie personen (BRP)
nodig.

Algemeen Postadres
Postbus 30026, 9700 RM Groningen

Bezoekadressen Loket Publiekszaken
Kreupelstraat 1, Centrum, 9712 HW Groningen
Vensterschool Hoogkerk , Zuiderweg 70-11 , 9744 AP Groningen
Wijkcentrum Het Dok, Lewenborg, Kajuit 4, 9733 CA Groningen

Openingstijden Centrum

• Zonder afspraak
  • Met afspraak

Op alle tijden open voor ophalen eerder aangevraagd paspoort, rijbewijs of ID-kaart,
loket verloren en gevonden voorwerpen en aantoonbare spoedgevallen.

Openingstijden Hoogkerk en Lewenborg

Maandag t/m vrijdag 08.00-12.00 uur

Laatst gewijzigd op : 03-03-2014 12.11 uur

Onderhoud website

15 september 2014 (DigiD; 0:00 - 06:00)

Meer informatie >>

Attentie!

U kunt valse e-mails ontvangen van DigiD of de Belastingdienst.
Hoe herkent u deze?

Meer informatie op digid.nl/veiligheid en belastingdienst.nl