Planbeschrijving

U bent hier: Home Grote Markt Planbeschrijving
Planbeschrijving
Document acties
Info

Het Plan

De Grote Markt in Groningen wordt de komende jaren ingrijpend veranderd. De oostwand van dit centrale plein én het gebied daar direct achter gaan op de schop. Aan de Grote Markt komt een nieuwe gevelwand, waarbij de oude rooilijn wordt hersteld om de Grote Markt haar vooroorlogse proporties terug te geven.
De bovengrondse parkeergarage is inmiddels gesloopt, de parkeerplaatsen komen ondergronds terug. De sloop van de parkeergarage maakt ruimte vrij voor een culturele trekker van formaat: het Groninger Forum. Dit gebouw, ontworpen door het Amsterdamse bureau NL Architects, wordt een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Grote Markt oostzijde_bovenaanzicht
Bovenaanzicht van de nieuwe situatie, ingetekend in de bestaande plattegrond.

Het plan Grote Markt oostzijde bestaat uit de volgende onderdelen:

A. Herstel van de Grote Markt/nieuwe oostwand
De Grote Markt krijgt weer de vorm en omvang van voor de Tweede Wereldoorlog. De huidige panden aan de oostwand worden gesloopt. De gevels van de nieuwe oostwand komen zo’n 17 meter naar voren. Daardoor wordt dit centrale plein in het stadshart intiemer en gezelliger.
Op de hoek van de nieuwe oostwand komt het nieuwe onderkomen van studentensociëteit Vindicat Atque Polit, een ontwerp van het Groningse architectenbureau DeZwarteHond.
De overige panden aan de oostwand worden ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed en ontworpen door verschillende architecten. Deze ontwerpen moeten voldoen aan de spelregels van de Berlijnse architect Thomas Müller, zoals hij ze verwoordde in zijn beeldkwaliteitsplan.

B. Nieuw plein achter de oostwand
Door de sloop van de Naberpassage en de kantoren van Vindicat komt er ruimte voor een plein: de Nieuwe Markt.
Dit plein wordt begrensd door de achterzijde van de nieuwe oostwand, de bestaande historische bebouwing zoals het Feithhuis en de nieuwe achterkanten van de Poelestraat. Onder de Nieuwe Markt komt een fietsenstalling, die ruimte biedt aan zo’n 1400 fietsen.
De Grote Markt en de Nieuwe Markt worden – ongeveer ter hoogte van de voormalige Naberpassage – verbonden door een nieuwe straat, die ongeveer de breedte krijgt van de Zwanestraat en de Waagstraat.

C. Groninger Forum
Aan het nieuwe plein, op de plek van de vormalige bovengrondse parkeergarage, komt het Groninger Forum. De bezoekers van dit gebouw zorgen zowel overdag als ’s avonds voor een bruisende sfeer in dit deel van de binnenstad. Het Groninger Forum moet een plek worden waar mensen elkaar tegenkomen, jong en oud, Groningers en niet-Groningers. De Openbare Bibliotheek, het Groninger Museum, filmtheater Images, debatcentrum Dwarsdiep en het nationale Stripmuseum gaan zorgen voor een samenhangend programma van tentoonstellingen, lezingen, films en debat.
De huidige bovengrondse parkeergarage komt ondergronds terug en biedt ruimte aan zo’n 380 auto’s.

D. achterkant Poelestraat
Tussen het Groninger Forum en de achterzijde van de Poelestraat komt een nieuwe straat. Dit biedt de eigenaren van de Poelestraat-panden nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. De Poelestraat krijgt nu twee voorkanten: aan de Poelestraatkant en aan de Groninger Forumkant. In overleg met de eigenaren heeft het Groningse bureau AAS-architecten een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit deelproject heeft een nieuwe naam gekregen: "Nieuwe Markt zuidzijde".

Grote Markt oostzijde_schuinboven
De oostzijde van de Grote Markt, gezien vanaf de eerste trans van de Martinitoren. Op deze afbeelding wordt in beeld gebracht welke gebouwen moesten worden afgebroken voor project Grote Markt oostzijde: 1. Naberparkeergarage, 2. Naberpassage, 3. studentensocieteit Vindicat atque Polit, 4. Friesland Bank, 5. VVV, 6. Filmzalen Images en 7. Dependance H.N. Werkmancollege.

Laatst gewijzigd op : 02-07-2014 13.37 uur
Deel deze pagina

Deel deze pagina

titel: Planbeschrijving

Kleine transparant plaatje