build-reside iconHet Stadhuis van Groningen

Het stadhuis van Groningen is hét bolwerk van de lokale democratie. En al meer dan twee eeuwen lang is het gepositioneerd midden op de Grote Markt. Resultaat ook van de eerste architectuurprijsvraag in Nederland in 1775. Architect is Jacob Otten Husly. Het heeft tot 1810 geduurd voordat het Stadhuis zijn deuren voor het eerst opende. In zijn neoklassieke schoonheid is het hoe dan ook in Nederland een rijksmonument van de eerste orde. Het Stadhuis is in de jaren 2020-2022 geheel vernieuwd. Er is flink verbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De aanpak heeft een vernieuwd Stadhuis opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien duurzaam en toekomstbestendig is.

Over de verbouwing

Verbouwarchitect was bureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam, de aannemer was Rottinghuis uit Groningen. De aanpak was hoognodig. Het gebouw was versleten en verdiende na 25 jaar groot onderhoud. De gevels zijn opgefrist en gerenoveerd, de pilaren schoongepoetst. Er is dubbel monumentenglas geplaatst en het verfwerk oogt weer zoals het bij een vroeg neoclassicistisch gebouw uit 1810 past. Het gebouw oogt weer als een afgewogen geheel.

Binnen is de raadzaal op spectaculaire wijze verhuisd naar de zolderverdieping. Het betekent bovendien dat op de begane grond een nieuwe imposante ontvangstzaal is ontstaan. De altijd al fraaie eerste verdieping heeft extra allure gekregen doordat alle 80 pilaren zijn gemarmerd. Het interieur oogt ingetogen en straalt kwaliteit uit.

Het gebouw was in veel opzichten als versleten te beschouwen en voldeed functioneel en klimaat-technisch niet meer aan de eisen van deze tijd. Het Stadhuis is van het gas af. Er wordt nu gebruikt gemaakt van een WKO-systeem. Het energielabel is door de verduurzaming voorbeeldig van G naar A+++ gegaan. De nu afgeronde aanpak van het rijksmonumentale Stadhuis was dan ook geen luxe, maar noodzaak. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw moesten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig is.

Veel vertrouwde schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie, waaronder uiteraard de Paardenkeuring van Otto Eerelman, hangen weer in de diverse ruimtes en gangen.

De renovatie en verbouw heeft € 19,5 miljoen gekost en bleef binnen het door de raad beschikbaar gestelde budget. Er is een filmpje gemaakt van de meer dan 2 jaar durende verbouw. Op 31 augustus 2022 was de officiële opening van het Stadhuis. Deze feestelijke bijeenkomst kunt u terugkijken.

Wilt u alvast een voorproefje van hoe het Stadhuis er van binnen uitziet en hoe de geschiedenis ervan is verlopen? Bekijk de informatieve folder (pdf 5,5 MB).

Rondleiding

Vanaf eind september 2023 zijn er rondleidingen door het Stadhuis. Elke vrijdag om 12:00, 14:00 en 16:00 uur - uitgezonderd feestdagen en vakanties. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Boek Stadhuis Groningen

Over het stadhuis is in juni 2023 een boek verschenen: Stadhuis Groningen – voortdurend bij de tijd. Hierin worden zowel de geschiedenis als het verbouwproces van het gebouw uitgebreid beschreven. Het zeer ruim geïllustreerde boek is geschreven door architectuurhistoricus Erik Dorsman en telt 256 pagina’s. Uitgever is GRAS, Groningen. U kunt het kopen in de boekwinkel voor € 24,95.